Sushi som maträtt

De flesta vet idag att sushi är en maträtt från Japan. En vanlig missuppfattning är dock att sushi betyder rå fisk. Ordet sushi har istället koppling till riset och kommer från det japanska adjektivet sui, vilket betyder sur. Huvudingrediensen i all sushi är nämligen vinägersyrat ris, shi har flera betydelser och en av dem är lyx. Riset får sin klibbiga konsistens av en blandning av socker och vinäger.

Det klibbiga rundkorniga sushiriset formas till riskuddar (nigiri) eller rullas (maki) tillsammans med fisk (rå eller tillagad), rom och/eller skaldjur.

Vanliga sushiingredienser är tonfisk, räkor, lax, krabba, bläckfisk, ål och omelett eller vegetariska ingredienser såsom avokado och/eller gurka. Ibland kan även olika sorters kött och kyckling förekomma.
Sushi serveras oftast med wasabi, inlagd ingefära (Gari) och japansk soja. För Dig som äter sushi för första gången kan wasabin lätt bli en tårdrypande chock. Den gröna pastan är gjord på japansk pepparrot och är ofta mycket stark. I Japan säger man att nigiri är som en stor familj där varje riskorn är en egen individ. Riset ska alltså separeras när det kommer i kontakt med saliven i munnen. Vanligt förekommande i väst är att separationen sker redan i sojakålen.

I Japan undviker man nämligen att riset kommer i kontakt med sojan när man doppar fisken. Sushibitar som har topping är smaksatta av kocken och behöver således inte doppas i soja över huvud taget. Vill man nu göra det ändå så måste man se till att vara snabb så att inte riskudden går sönder i sojaskålen.